Geschiedenis

HVC, een club met een rijke historie.

Het begin

HVC Amersfoort is een voetbalclub die tot de oudste voetbalclubs van Nederland mag worden gerekend. Meer dan 100 jaar geleden opereerden al verschillende kleine voetbalclubjes in en rondom Amersfoort. Twee ploegjes die rondom de binnenstad hun wedstrijden speelden Hollandia en Victoria besloten in 1905 de handen ineen te slaan en te gaan fuseren. Op 5 februari 1905 werd op ’t Havik in het gebouw “De Toekomst” een nieuwe club geboren : De Hollandia Victoria Combinatie, kortweg HVC. In de beginjaren van HVC was er geen eigen speelveld of kleedruimtes. Wedstrijden werden op veldjes bij boeren gespeeld en als je geluk had kon je daar ook nog omkleden en je eventueel na afloop opfrissen. Via veldjes in het centrum, Liendert, Soesterkwartier en de Bokkeduinen kwam HVC terecht op Birkhoven. Daar was in de jaren 30 door arbeidsverschaffingsprojecten een bos aangelegd, met bosvijver en ook een sportpark. HVC zou de vaste bespeler van dit terrein worden. In de daarop volgende jaren werd HVC in de armen gesloten van de naastgelegen wijk Soesterkwartier en groeide het uit tot een van de grootste verenigingen. De bezoekersaantallen liepen fors op en de Soesterweg stroomde bij thuiswedstrijden dan ook bomvol met mensen die wilden gaan kijken.

Betaald Voetbal

HVC had in de 50-er jaren een voortrekkersrol. In 1955 toen er een wilde bond opgericht werd die voor betaald voetbal streed sloot HVC zich daarbij aan. Zo werd HVC één van de eerste betaald voetbalclubs in Nederland. Vanaf 1957 werd dit ook overgenomen door de (toen nog) NVB en zo speelde HVC op legitieme wijze betaald voetbal. In die jaren bivakkeerde HVC steevast in de 1e divisie. Met wedstrijden tegen het roemruchte Wageningen, of Ajax en Feyenoord bijv. Bekende voetballers hebben het shirt van HVC gedragen, wat dacht u van Jan Zwartkruis (later ook bondscoach), Henk Wery (later Feyenoord en winnaar Europacup en Wereldbeker), Mosje Temming,Ron Spelbos en Piet Schrijvers. Roemruchte voetballers die HVC heeft voortgebracht dus in de jaren.

SC Amersfoort

In de jaren zeventig was er een ommekeer in voetballand gaande, waarbij veel prof-afdelingen zich losmaakten van de amateurtak en overgingen in een stichting. Dit gebeurde ook bij HVC die zodoende aan de wieg van SC Amersfoort stond. In 1973 zag SC Amersfoort het licht en ging HVC verder als amateurtak in de 4e klasse KNVB, Beschermheer Ben Pon (van de automobiel-handel) was als groot investeerder een belangrijke man voor HVC en SC Amersfoort. Zijn overlijden was dan ook een grote strop voor de beide stromingen. De familie was niet zo nauw verbonden met de club en draaide de geldkraan dicht. Toen ook de gemeenteraad niet wilde investeren in SC Amersfoort hield die proftak op 28 november 1983 met een 2-3 winst op Vitesse op te bestaan. Zo werd HVC als amateurvereniging nog maar de enige bespeler van het stadionnetje op Birkhoven.

Sportpark Zielhorst

Ondertussen had de gemeente allerlei plannen met het Sportpark. Zo zouden er een grote sporthal, een kartbaan en andere grote publiekstrekkers daar moeten verschijnen. Ook vond de gemeenteraad dat hockeyvereniging AMHC hier moest gaan spelen en mocht gaan uitbreiden. HVC kwam in de plannen van de gemeente niet meer voor en moest gaan verhuizen. Dit zou gebeuren op een nieuw sportpark aan de rand van de nieuwbouwwijk Zielhorst gebeuren. Geflankeerd door een andere voetbalclub, een handbalvereniging en een wielerclub, moest HVC verstoten van het oude nest een nieuwe toekomst gaan bouwen. Dat ging in de beginjaren ook zeker niet onverdienstelijk. In 1990 werd het afdelings-kampioenschap behaald van Nederland en grote clubs als Spakenburg zagen in HVC een geduchte tegenstander in de beker.